6.10.2021

Низ текот на студирањето, освен учењето, пожелно е да посветувате време и на други активности, со цел за свое лично подобрување. Преку хобијата ќе научете нови вештини, стекнете нови пријатели и отворите нови можности!

Идеи за креативно хоби

  1. Пишување

Дали секогаш сте биле раскажувачот во вашето друштво? Факултетот можеби е вистинското време да ја оживеете приказната што ја планирате со векови.

Се што ви треба е компјутер и 15-60 минути време за пишување дневно. Постојат многу ресурси на Интернет што можат да ви помогнат да пораснете како писател, а по некое време, можете дури и да заработите пари работејќи како хонорарен писател или дури со само-објавување на ваши книги!

  1. Сликање и цртање

Сликањето е форма на креативно изразување и одлично хоби за остварување. Не треба да бидете вешти во сликањето за да го следите како хоби.

Се што ви треба е триножник, платно, четки за боја и бои за да започнете. Иако не постојат правила за тоа како да станете сликар, постојат одредени трикови и техники што треба да ги следите ако сакате да растете како сликар.

  1. Графички дизајн

Графичкиот дизајн е уште едно хоби што некогаш може да го претворите во профитабилна работа или работа со полно работно време. Ако имате талент за уметност и дизајн и ги знаете основите на софтверот за дизајн или илустрација, веќе имате сфатено половина од работите.

Само земете добар компјутер, претплата на програмот „Adobe Creative“ и започнете со дизајнирање. Можете да започнете со ликови, икони, модели и мали стрипови, а потоа полека да се насочите на попрофесионални проекти, како што е дизајнирање на бренд.

  1. YouTube

Остварувањето на YouTube како хоби е почеста појава во денешно време. Ако имате способност за функционална камера и уредување на видео, уште од денес можете да станете Јутјубер.

Имате слобода да објавувате што сакате – видеа за патување, упатства, скици, едукативни видеа за одреден сегмент или тема која што ја владеете (пр. Спорт, Историја, Астрономија), и многу повеќе.

  1. Фотографија

Спротивно на популарното верување, не треба да имате скапа камера за да станете фотограф. Дури и ако ја имате само камерата од телефонот, можете да се занимавате со фотографија како хоби и полека да преминете на посложена опрема, како што е камерата за подобро функционирање и професионално поставување светлина.

Постојат различни трикови и техники за правење фотографии кои изгледаат професионално. Можете да најдете онлајн упатства или видеа на YouTube за да ги научите. Алтернативно, можете да земете професионални курсеви или да земете школување под професионален фотограф за да научите да фотографирате како професионалец.

Идеи за активно хоби

  1. Пливање

Пливањето е одличен метод за вежбање. Може да послужи како форма на забава и истовремено да ви помогне да останете здрави. Ако не знаете да пливате, можете да започнете со учење на основите. Ако знаете да пливате, можете да направите чекор понатаму и да научите повеќе удари и други техники.

  1. Јога

Ако сакате да се занимавате со хоби што ви помага да останете во форма и да го одржува вашиот ум смирен, треба да се занимавате со јога.

Многу луѓе мислат дека не се доволно флексибилни за тоа, но вистината е дека секој може да се занимава со јога. Различни студија за јога примаат почетници. Пријавете се за нив или гледајте видеа преку Интернет за да започнете. Можете исто така да преземете апликации на мобилен телефон кои што се дизајнирани за почетници.

  1. Волонтеризам

Со волонтирање, студентите развиваат животни вештини и стануваат добро изградени индивидуи. Започнување од млада возраст со волонтерство ќе ви даде можност да научите нови работи и да израснете во вредни членови на општеството кои нема да го гледаат низ материјална призма. Се развиваат животни вештини додека се вклучувате во активности што се надвор од вашата зона на удобност (комфор зона).

 

[Прочитај следно] 5 ридови кои мора да ги освоите во Љубљана